Skole i Norge

Publisert: 12. november 2024

I Norge har alle barn og ungdom i alderen 6-16 år rett og plikt til grunnskoleopplæring. Det betyr at alle barn må gå på skole i ti år.

Grunnskole (6-16 år)

Barna starter på skolen det året de fyller seks år. I Norge har alle barn og ungdom i alderen 6-16 år rett og plikt til grunnskoleopplæring. Det betyr at alle barn må gå på skole i ti år. Den offentlige grunnskolen er gratis. Grunnskolen er gratis for alle. Privatskoler har ofte en avgift. Skoleåret starter rundt midten av august og varer til midten av juni. 
Grunnskolen er delt inn i:

  • Barnetrinn: 1.-7. trinn (6-12 år)
  • Ungdomstrinn: 8.-10.trinn (13-15 år)

Barn som kommer til Norge i løpet av skoleåret, skal få et skoletilbud så raskt som mulig. Kommunen du bor i har ansvar for å gi skoletilbud til ditt barn så snart som mulig og senest en måned etter ankomst til Norge. 

Ta kontakt med kommunen der du bor for mer informasjon om skoletilbudet for ditt barn.

Videregående skole (16-24 år)

Videregående opplæring er frivillig og gratis i Norge. Alle som har fullført grunnskolen eller tilsvarende, har rett til videregående opplæring. Det samme gjelder hvis du har fullført videregående opplæring i et annet land, men ikke får godkjent opplæringen som studie- eller yrkeskompetanse i Norge.

Retten til videregående opplæring varer frem til du har oppnådd studiekompetanse eller yrkeskompetanse, uavhengig av tiden du bruker på å oppnå dette.

Du kan få mer informasjon om ulike utdanningsprogram og søknadsfrister hos din fylkeskommune eller på vilbli.no, som har informasjon på flere språk. Skolen du går på gir også råd og veiledning om studievalg.

Videregående opplæring for voksne

Hvis du er mellom 19 og 24 år kan du velge om du vil ha opplæring organisert for ungdom eller voksne. 

Visste du at

Rettigheter i opplæringen

 
Rettigheter i opplæring referer til de lovfestede rettighetene som elever har i skolesystemet. Disse rettighetene sikrer at alle elever får mulighet til å utvikle seg og lære i et støttende miljø

Her er noen av de viktigste rettighetene: 

  1. Gratis opplæring: Alle elever har rett til gratis grunnskoleopplæring og videregående opplæring.

  2. Tilpasset opplæring: Opplæringen skal tilpasses den enkelte elevs evner og forutsetninger.

  3. Trygt skolemiljø: Elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Skolen har nulltoleranse mot mobbing, vold, diskriminering og trakassering.

  4. Medvirkning: Elever har rett til å medvirke i saker som angår deres skolehverdag, inkludert deltakelse i elevråd og andre råd og utvalg.

  5. Spesialundervisning: Elever som har behov for det, har rett til spesialundervisning

Samarbeid mellom skole og hjem

Foreldre er en svært viktig ressurs for barna, også når det kommer til skolegang. Støtte fra foreldre har mye å si for barn og ungdoms trivsel og prestasjoner på skolen. Skolen har det overordnede ansvaret for å ta initiativet til samarbeid. Dette innebærer å sørge for at foreldre og foresatte får nødvendig informasjon, og for at de gis mulighet til å ha innflytelse på sine barns skolehverdag.

Reisevei og skoleskyss

Elever har rett til gratis skoleskyss dersom skoleveien er av en viss lengde, hvis reiseveien er farlig, hvis eleven har en funksjonsnedsettelse, eller fått en skade.

SFO eller Aktivitetsskole (AKS)

Alle grunnskoler har skolefritidsordning (SFO) eller aktivitetsskole (AKS). SFO er et frivillig tilbud før og etter skoletid, der barna får leke og være med på kultur- og fritidsaktiviteter. De fleste kommuner har SFO til alle barn på 1.-4. trinn, og til barn med særskilte behov på 1.-7. trinn.
 
Ta kontakt med kommunen eller skolen for mer informasjon om SFO.

Tips om skoleruta – ferie og fridager i skolen

Bruk av tolk i barnehage og skole

I møter mellom foreldre og skole, er det viktig med god kommunikasjon for å sikre elevens rettigheter og unngå misforståelser. Skolen og barnehagen kan bestille tolk gjennom tolketjenesten. Noen ganger er det viktig med tolk i oppstarten for at ansatte og foreldre skal være trygge på at de har forstått hverandre.