Godkjenning av utenlandsk utdanning
Publisert: 13. november 2024
Her finner du informasjon om godkjenningsordninger for utenlandsk utdanning.
Sjekkliste før du søker om godkjenning av utenlandsk utdanning
Før man går i gang med å søke er det viktig å lese søknadsinformasjonen på Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) sine nettsider, slik at søknaden blir komplett. Dette kan ha noe å si for saksbehandlingstiden. Det er anbefalt at man søker fra PC/Mac og ikke mobil eller nettbrett.
Godkjenning av utenlandsk utdanning
En godkjenning av utenlandsk utdanning kan være nyttig for å få lettere tilgang til det norske arbeidsmarkedet, men er ikke et krav med mindre du skal utøve et lovregulert yrke. At et yrke er lovregulert betyr at du må oppfylle visse kriterier for å praktisere en profesjon i Norge.
For de fleste yrker kreves det ingen spesiell godkjenning for å kunne jobbe i Norge. Det er arbeidsgiver som bestemmer om innholdet og omfanget i utdanningen er tilstrekkelig for å utføre oppgavene i stillingen.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse har flere godkjenningsordninger for utenlandsk utdanning. De sammenligner din utenlandske utdanning med norsk høyere utdanning - for eksempel med en norsk bachelor-, master- eller doktorgrad. Men de vurderer ikke det faglige innholdet i utdanningen.
Automatisk godkjenning
For et raskere alternativ til HK-dir sin ordinære godkjenningsordning for godkjenning av høyere utdanning, har de for enkelte land noe som kalles for automatisk godkjenning. Dette er ikke et personlig vedtak, men heller et informasjonsskriv som sier noe om hvordan enkelte grader fra utvalgte land normalt vurderes.
Godkjenning av høyere yrkesfaglig utdanning
Vil du ha godkjenning av din høyere yrkesfaglige utdanning fra utlandet, kan Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) vurdere utdanningens omfang og nivå. De vurderer ikke det faglige innholdet i utdanningen.
I Norge bygger høyere yrkesfaglig utdanning på tidligere yrkesfaglige utdanningsprogrammer. Har man for eksempel fagbrev i helsearbeiderfaget, kan man for eksempel ta en fagskolestudie innen demens. Har man et svennebrev i tømrerfaget kan man blant annet ta en fagskolestudie innen fuktteknikk.
Yrkesgodkjenning
Det kan være krav om godkjenning eller autorisasjon for å kunne utøve et yrke i Norge. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse er assistansesenter i Norge for godkjenning av yrkeskvalifikasjoner som er regulert av direktivet. De veileder yrkesutøvere om innholdet i direktivet, norsk lovverk og regulerte yrker.
Lovregulerte yrker
At et yrke er lovregulert betyr at du må oppfylle visse kriterier for å praktisere en profesjon i Norge.
Det finnes 18 godkjenningsmyndigheter i Norge og over 180 yrker som krever godkjenning eller autorisasjon før yrkesutøvelse.
Yrkesutøver må søke om godkjenning eller autorisasjon hos relevant godkjenningsmyndighet for å kunne utøve yrket.
Et eksempel er helsefaglige yrker som lege, sykepleier, helsefagarbeider og tannlege, hvor du må du søke godkjenning hos Helsedirektoratet.
Lærere eller barnehagelærere må søke godkjenning hos Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Yrker som ikke er lovregulerte
For de fleste yrker kreves det ingen spesiell godkjenning for å kunne jobbe i Norge. Det er arbeidsgiver som bestemmer om innholdet og omfanget i utdanningen er tilstrekkelig for å utføre oppgavene i stillingen.
Eksempler på yrker som ikke krever godkjenning:
- Ingeniør
- Bibliotekar
- Økonom
- Tømrer
- Maler
- Hudpleier