Forberedende opplæring for voksne og videregående opplæring
Publisert: 13. november 2024
Her kan du lese mer om forberedende opplæring for voksne (FOV), tidligere kjent som grunnskole for voksne. FOV er en gratis og behovstilpasset utdanning. Etter FOV kan voksne fortsette med videregående opplæring, som gir muligheten til å oppnå studie- eller yrkeskompetanse.
Grunnskoleopplæring for voksne
Opplæring på nivået under videregående kalles forberedende opplæring for voksne (FOV). Dette ble tidligere kalt grunnskole for voksne. Opplæringen er gratis og skal være tilpasset ditt behov.
Hvem har rett på grunnskoleopplæring for voksne?
Du har rett på forberedende opplæring for voksne hvis du
- er over opplæringspliktig alder (16 år)
- har lovlig opphold i Norge
- ikke har fullført grunnskole
- eller har behov for mer opplæring
Hvordan foregår opplæringen?
Opplæringen i FOV er organisert i moduler (nivåer). Læreplanene er tilpasset voksne, og det er en egen læreplan i norsk for språklige minoriteter. Under ser du en oversikt over modulene.
For å bestemme hvilken modul du skal starte på, må du vanligvis først gjennom en kartlegging. Om det passer med skolens timeplan, kan det hende du får fag på forskjellige moduler (nivåer). Det er også mulig å ta FOV på deltid og bare følge ett eller noen få fag.
Du får vitnemål når du har bestått modul fire. Med vitnemål fra FOV kan du søke plass i videregående opplæring.
Slik søker du
Det er voksenopplæringen i kommunen som tilbyr FOV. Det er ingen søknadsfrister, og du kan søke hele året. Ta kontakt med ditt lokale voksenopplæringssenter for mer informasjon.
Hvem kan du kontakte?
Du kan lese mer om forberedende opplæring for voksne på nettsidene til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Videregående opplæring for voksne (VOV)
Videregående opplæring for voksne er det utdanningsnivået som følger etter forberedende opplæring, og som gir deg muligheten til å oppnå studie- eller yrkeskompetanse.
Det er fylkeskommunen som har ansvar for videregående opplæring for voksne, og opplæringen er gratis.
Hvem har rett på opplæring?
Du kan ha rett til videregående opplæring for voksne hvis du
- har fullført grunnskolen i Norge.
- har tilsvarende opplæring fra et annet land.
- har fullført videregående opplæring i et annet land, men ikke får godkjent opplæringen som studie- eller yrkeskompetanse i Norge.
Etter at du har fylt 24 år har du rett til videregående opplæring for voksne. Hvis du er mellom 19 og 24 år kan du velge om du vil ha opplæring som elev (ungdom), eller som voksen.
Når du har rett til opplæring for voksne, har du også rett til å få realkompetansen din vurdert og dokumentert. Det innebærer at du kan få godkjent tidligere erfaring og utdanning som en del av opplæringen.
Hvordan foregår videregående opplæring for voksne?
Videregående opplæring for voksne er organisert i egne tilbud. Du kan velge mellom studieforberedende eller yrkesfaglige programmer:
- Studieforberedende gir grunnlag for å studere videre på universitetet og høyskole (studiekompetanse)
- Yrkesfaglig opplæring gir kompetanse til å gå ut i arbeidslivet (yrkeskompetanse)
Det finnes også andre måter å oppnå fag- eller svennebrev på, som ikke følger den tradisjonelle veien gjennom videregående skole. På nettsidene til utdanning.no finner du mer informasjon om de ulike veiene til fagbrev.
Slik søker du
Det er fylkeskommunen som tilbyr videregående opplæring for voksne. Vær oppmerksom på at opplæringstilbudene kan variere fra fylke til fylke.
Du må selv søke om plass i videregående opplæring.
Søknadsfristen for voksne er fastsatt av fylkeskommunen, og kan variere avhengig av hvilket utdanningsprogram du ønsker å søke på.
Hvem kan du kontakte?
Besøk nettsiden til fylkeskommunen din for å finne informasjon om tilbudene som er tilgjengelige for voksne og hvilke søknadsfrister som gjelder.