Introduksjonsprogrammet
Publisert: 13. august 2024
Informasjon om introduksjonsprogram og språkopplæring for flyktninger.
Du er en ressurs for ditt lokalsamfunn, og introduksjonsprogrammet er et opplæringsprogram som skal forberede deg til å delta i arbeidslivet, eller eventuelt delta i ordinær utdanning.
Introduksjonsprogrammet er et opplæringsprogram som skal forberede deg til arbeid eller utdanning i Norge. Programmet er for deg som er mellom 18 og 55 år og som er bosatt i en kommune etter avtale med IMDi.
Introduksjonsprogrammet skal være hele året og fulltid (30-40 timer i uken).
Hvem kan få introduksjonsprogram?
Alle flyktninger mellom 18 og 55 år som er bosatt etter avtale med IMDi i en kommune, kan delta i introduksjonsprogrammet dersom de ønsker det og har vært bosatt i kommunen i mindre enn to år.
- Kommunen skal gi deg tilbud om oppstart i introduksjonsprogram så snart som mulig og senest tre måneder etter at du er bosatt.
- Kommunen kan velge å gi deg introduksjonsprogram om du er mellom 55 og 67 år, eller er bosatt i kommunen uten avtale med IMDi, og selv ønsker det.
- Hvis du flytter til en annen kommune, vil du ikke ha rett til
introduksjonsprogram i den nye kommunen om flyttingen ikke er avtalt med den nye kommunen.
Hva gjør du i introduksjonsprogrammet?
Introduksjonsprogrammet har noe felles innhold for alle deltakere, mens annet innhold er tilpasset deg. Programmet kan inneholde Foreldreveiledning, kurs i Livsmestring i et nytt land, arbeidspraksis og norskopplæring.
Om du ikke har fullført videregående opplæring fra før, kan grunnskole eller videregående opplæring være en del av eller hele programmet ditt.
Integreringsplan og integreringskontrakt
Du og programrådgiveren skal sammen lage et mål og en plan for hva ditt introduksjonsprogram skal inneholde. Denne planen er din integreringsplan. Hvis du og programrådgiveren din ikke blir enige, så er det programrådgiveren som avgjør hva innholdet i introduksjonsprogrammet ditt blir.
Dere skal sammen også inngå en integreringskontrakt hvor du lover å følge planen og kommunen lover å gi introduksjonsprogram og opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Personer med kollektiv beskyttelse skal ikke inngå kontrakt.
Arbeidsrettet program
Hvis du har kollektiv beskyttelse og målet med programmet ditt er arbeid, skal du ha minst 15 timer arbeidsrettet aktivitet senest fra den fjerde måneden i programmet. Dette kan for eksempel være praksis på en arbeidsplass, arbeid på deltid, eller et kort yrkes- eller bransjekurs. Å være i arbeidspraksis gjør at du bygger kompetanse og nettverk for å få en vanlig jobb, og gir deg mulighet til å praktisere norsk språk.
Økonomisk støtte
Du får utbetalt penger mens du deltar i introduksjonsprogrammet. Denne støtten kalles introduksjonsstønad, og kan sammenlignes med lønn.
Du må betale skatt av introduksjonsstønaden. Du kan snakke med programrådgiveren din om hvordan dette skal gjøres.
Les mer om skattekort og skattemelding her.
Det er kommunen som utbetaler introduksjonsstønaden. Hvis du får annen økonomisk støtte, kan du få mindre utbetalt. Hvis du gir kommunen feil opplysninger om inntekt, kan kommunen kreve at du må betale tilbake introduksjonsstønad.
Ferie, fravær og permisjon
- Det er kommunen som bestemmer når du kan ta ferie.
- Program som varer ett år eller mer gir til sammen fem uker ferie per år.
- Program som varer i seks måneder, gir to og en halv uke med ferie
- Du har rett på permisjon når du er syk, fått barn eller hvis det er andre viktige grunner til at du ikke kan delta.
- Du må søke programrådgiveren om permisjon.
- Du får mindre utbetalt i måneden hvis fravær ikke er godkjent av din programrådgiver.
- Hvis du har mye fravær, kan du miste retten til å delta på introduksjonsprogrammet.
Kan du vente med å delta i introduksjonsprogrammet?
Hvis du takker nei til å starte introduksjonsprogram eller slutter, mister du retten til introduksjonsprogram. Alle har rett på oppstart i introduksjonsprogrammet innen tre måneder etter bosetting.
Klage
Du kan klage på vedtaket om introduksjonsprogram, planen for ditt program, eller gjennomføringen av programmet dersom du mener kommunen har gjort noe som bryter med dine rettigheter. Du klager til kommunen. Kommunen vil behandle klagen. Kommunen kan endre vedtaket. Hvis kommunen mener at vedtaket ikke skal endres, skal kommunen sende klagen til statsforvalteren. Statsforvalteren vil da behandle klagen.
Kommunen har plikt til å gi deg veiledning om regelverket og hvordan du kan klage dersom du trenger det. Kommunen skal også gi informasjon om hvordan du kan klage på et vedtak.
Norskopplæring i Introduksjonsprogrammet
Alle mellom 18 og 67 år kan få norskopplæring i kommunen de bor i. Flytter du til en annen kommunen beholder du retten til opplæring i norsk. Det er utdanningsbakgrunnen din/antall år du har gått på skole i hjemlandet ditt som bestemmer hvor lang tid du kan få gratis norskopplæring. Dersom du har gyldig permisjon fra opplæringen, får du forlenget opplæringen med tiden du har permisjon.
Du kan få norskopplæring selv om du velger å ikke delta i introduksjonsprogrammet. I noen tilfeller varer retten til opplæring i norsk lengre enn introduksjonsprogrammet, og du kan fortsette med opplæring i norsk selv om du er ferdig med introduksjonsprogrammet og har fått deg jobb.
Opplæringen i norsk skal hjelpe deg til å oppnå et nivå som gjør at du kan starte i arbeid. Norskopplæringen kan også kombineres med arbeid, for eksempel ved at du får undervisning på kveldstid eller digitalt. Dersom du ønsker det, skal kommunen tilby deg en gratis norskprøve. Norskprøven kan dokumentere ferdighetene dine i norsk.
Norskopplæring
Alle mellom 18 og 67 år kan få norskopplæring i kommunen de bor i. Flytter du til en annen kommunen beholder du retten til opplæring i norsk. Det er utdanningsbakgrunnen din/antall år du har gått på skole i hjemlandet ditt som bestemmer hvor lang tid du kan få gratis norskopplæring.