Barnehage

Publisert: 12. november 2024

De fleste barn i Norge går i barnehagen fra de er mellom ett og to år gamle, til de er seks år.

Kort fortalt

Barnehagen er viktig for barnas språklige, sosiale og fysiske utvikling. Forskning viser at barn som starter tidlig i barnehagen har et forsprang innenfor matematikk og språk når de begynner på skolen, enn de som startere senere.

I barnehagen blir barna tatt vare på av trygge voksne, og får leke, lære og være med på ulike sosiale og kulturelle aktiviteter både innendørs og utendørs. Det finnes både offentlige og private barnehager og deltakelse er valgfritt for alle barn.

Prisen for plass i barnehage kan variere. Maksprisen for en barnehageplass er satt til 2000 kroner per måned. I tillegg kommer matpenger, som variere mellom 200 og 400 kroner. Det finnes ulike ordninger som gjør at familier med lav inntekt kan få redusert pris i barnehage, både gjennom den enkelte kommune og gjennom Nav.

Ta kontakt med kommunen du bor i for mer informasjon om barnehage, åpningstider og hvordan du søker plass.

Barnehager i ditt område

Her kan du finne barnehager i nærheten av din adresse. Du kan også søke etter din kommune og se alle barnehager i kommunen du bor i. 

Slik finner du barnehage for ditt barn

For å finne en barnehage i Norge og registrere barnet ditt, kan du følge disse stegene:

1. Søk etter barnehager i ditt område

Nettsteder som Barnehagefakta.no og Barnehagelisten har informasjon om barnehager i ulike områder, som kan hjelpe deg med å sammenligne og velge det beste alternativet for ditt barn. Disse ressursene gir innsikt om åpningstider, oppholdsareal per barn og nøkkeltall om de ansatte. Her finner du også foreldreundersøkelser som reflekterer rundt foreldretilfredshet og kvaliteten på barnehagene. 

2. Velg barnehage

Undersøk ulike barnehager for å finne en som passer barnets behov og din familie.

3. Søk om barnehageplass

Finn søknadsskjemaet på kommunens nettside. De fleste kommuner har søknadsfrist 1. mars, men sjekk med din kommune for å være sikker.

4. Besøk barnehagen

For å sikre at du tar et godt valg, kan det være nyttig å besøke potensielle barnehager, møte personalet, og se på barnehagens fasiliteter og program.

Viktig å huske på når du søker barnehageplass

Samarbeid mellom barnehage og hjem

Et godt samarbeid mellom hjem og barnehage er nødvendig for barnas utvikling og trivsel. Samarbeidet er et gjensidig ansvar mellom hjem og barnehage, men det er barnehagens ansvar å legge til rette.

Barnehagen kan ha forventninger til deg som forelder, for eksempel oppmøte på samtaler med barnehagen, hva barnet ditt skal ha med seg på barnehagen og hva du som forelder bør varsle barnehagen om. 

Barnehagen har ansvar for å informere om den norske barnehageordningen, og om hvilke muligheter og forventninger barnehagen har til samarbeidet. Barnehagen har ofte en struktur på dagen og en plan for hva som skal skje i barnehagen den neste tiden. Dette kan det være lurt for deg som forelder å sette deg inn i. 

Bruk av tolk i barnehage og skole 

I møter mellom foreldre og skole, er det viktig med god kommunikasjon for å sikre elevens rettigheter og unngå misforståelser. Skolen og barnehagen kan bestille tolk gjennom tolketjenesten. Noen ganger er det viktig med tolk i oppstarten for at ansatte og foreldre skal være trygge på at de har forstått hverandre. 

Fritidsaktiviteter og lekeplasser

Fritidsaktiviteter er en viktig del av hverdagen for mange barn og unge i Norge. Eksempler på fritidsaktiviteter er idrett, kulturelle og kreative aktiviteter som dans, musikk, og kunst. Fritidsaktiviteter er en fin måte å bli kjent med nye mennesker, lære om det nye lokalsamfunnet og språk. I Norge finnes det mange organisasjoner og grupper som tilbyr fritidsaktiviteter for barn og unge.
 
Vil du finne en fritidsaktivitet som passer barnet ditt? Da kan du lete på Ungfritid.no

Du kan også spørre ansatte i kommunen om fritidsaktiviteter, for eksempel flyktningetjenesten, NAV eller fritidstjenesten i kommunen.

Visste du at

Offentlige lekeplasser og uteområder

Lekeplasser er viktige samlingssteder i lokalsamfunnet. I Norge finnes det mange gode uteområder for barn og unge, som tilbyr variert lek og sosialt samvær. Her kan barna klatre, skli, huske og utvikle sine motoriske ferdigheter. Det er også et fint sted for å bli kjent med naboer og knytte nye vennskap. Lekeplassene er åpne og tilgjengelige for alle.