Registrering som asylsøker
På denne siden finner du informasjon om hva du må gjøre for å registrere deg som asylsøker.
Registrering som asylsøker
Fra 15. juli 2024 må alle som skal søke om beskyttelse dra til Nasjonalt ankomstsenter i Råde for å registrere søknaden sin. Du finner mer informasjon om registreringssted på politiets nettsider.
Vi kan ikke tilby deg et sted å bo før du har registrert deg på Nasjonalt ankomstsenter.
Du må selv sørge for reise til Nasjonalt ankomstsenter. Det betyr at du selv må betale og organisere reisen til Nasjonalt ankomstsenter. Enslige mindreårige eller andre særskilt sårbare personer vil kunne få hjelp til å reise til Nasjonalt ankomstsenter. Det kan også gjøres unntak dersom det er fare for personens liv og helse.
Hvis du har flyktet fra krigen i Ukraina og søkt om beskyttelse i Norge, er det utlendingsmyndighetene som bestemmer om søknaden din skal inngå i en gruppevurdering eller om den skal vurderes individuelt. Søknader som vurderes som en del av gruppevurderingen kan gi kollektiv beskyttelse, mens søknader som vurderes individuelt kan gi deg beskyttelse (asyl) på ordinære vilkår.
Når du kommer til Nasjonalt ankomstsenter, blir du tatt imot av ansatte som gir deg informasjon om hva som skjer videre. På ankomstsenteret er det Politiets utlendingsenhet (PU) som registrerer søknaden din om beskyttelse.
På ankomstsenteret har du blant annet en samtale med politiet, og du leverer passet ditt og andre identitetsdokumenter.
Du oppholder deg vanligvis i en ganske kort periode på ankomstsenteret.
Det har ingen betydning hvor familien din har registrert seg. Dette påvirker ikke hvilken bosettingskommune du får tildelt fra IMDi. Det er viktig at du sier fra til politiet om du har nær familie i Norge når du registrerer deg. Utlendingsdirektoratet gjør alt de kan for å tilrettelegge for at nær familie får bo på samme asylmottak.
Det finnes to typer identitetsnummer i Norge:
- D-nummer
- Fødselsnummer
Identitetsnummeret er unikt og brukes til å identifisere deg og til å gi tilgang til tjenester i Norge.
Når du registrerer deg som asylsøker fra Ukraina, vil du få et midlertidig norsk identitetsnummer, et d-nummer. Du vil som hovedregel få opplyst d-nummeret ditt i asylsøkerbeviset som du får fra politiet. Hvis du får oppholdstillatelse, vil du få et norsk fødselsnummer.
Når du har fått norsk identitetsnummer (fødselsnummer eller d-nummer), kan du få elektronisk ID. Med elektronisk ID får du tilgang til tjenester fra stat og kommune på nett.
Søknad om beskyttelse
Utlendingsdirektoratet (UDI) behandler alle søknader om beskyttelse i Norge.
Når politiet på ankomstsenteret har registrert søknaden din om beskyttelse, sender de søknaden din til UDI for behandling.
Når UDI har fått søknaden fra politiet, får du en e-post som bekrefter dette.
I noen tilfeller må politiet eller UDI gjøre ekstra undersøkelser. Du får beskjed hvis politiet eller UDI trenger å snakke med deg.
Hvis du har flyktet fra krigen i Ukraina og søkt beskyttelse i Norge, vil UDI behandle søknaden din enten som en del av en gruppevurdering (kollektiv beskyttelse) eller individuelt (ordinær beskyttelse).
På Utlendingsdirektoratet (UDI) sin nettside finner du informasjon om beskyttelse i Norge for deg som skal søke, har søkt eller har fått svar på søknaden din.
Flyktninger fra Ukraina kan få kollektiv beskyttelse i Norge. Du får kollektiv beskyttelse hvis du fyller vilkårene for en slik tillatelse.
Hvis du ikke har rett på kollektiv beskyttelse, vil du få beskjed om dette.
Hvis du ikke er blant dem som kan få kollektiv beskyttelse, vil UDI gjøre en individuell vurdering av søknaden din.
I noen saker blir det tydelig allerede ved registrering at søknaden din ikke oppfyller vilkårene for kollektiv beskyttelse. Da blir søknaden din overført til den ordinære prosedyren for beskyttelse med en gang.
I andre saker vil det først senere i saksbehandlingen bli klart at kravene som stilles til kollektiv beskyttelse ikke er oppfylt. Søknaden din vil da bli overført til den ordinære prosedyren for beskyttelse.
Ordinær beskyttelse innebærer at du får oppholdstillatelse som flyktning i Norge etter individuell vurdering av søknaden din.