Snarveier
Hopp til navigasjon
Hopp til søk
Hopp til hovedinnhold
Slå på/av skjermleservennlig versjon
Praktiske opplysninger fra offentlige etater
Skriv ut siden

Bomveier

I Norge fins det en del bompengefinansierte veier. Det vil si at du må betale en viss sum (bompenger) for å passere en bomstasjon/anlegg. Takster og rabatter i de forskjellige anleggene varierer.

Hvordan betale bompenger?
Med AutoPASS-avtale og AutoPASS-brikke i kjøretøyet kan du enkelt betale for passering. AutoPASS-brikke får du ved å tegne avtale med et bompengeselskap. Da får du også rabatt for passeringer i de bomstasjonene som selskapet administrerer. Du betaler inn et beløp på AutoPASS-avtale. Brikken kan brukes i alle bomstasjoner med AutoPASS og du kan passere alle bomstasjoner uten å stoppe.

Uten AutoPASS-brikke kan du betale på ulike måter avhengig av hvilken bomstasjon du passerer:

  • Automatiske bomstasjoner

De fleste bomstasjoner er automatiske. I disse skal du ikke stoppe ved passering - bare kjør rett gjennom. Det blir tatt bilde av bilskiltene og bileier får tilsendt faktura i posten, uten ekstra gebyr. Dette gjelder også for utenlandske kjøretøy.

Hvis du ikke ønsker å motta faktura, kan du betale for passering på enkelte bensinstasjoner innen tre virkedager etter passering. Se etter skiltet merket med KR-service. Du kan også betale for enkeltpasseringer på internett.  

  • Passering i andre bomstasjoner

Øvrige bomstasjoner har både AutoPASS-felt og felt for manuell betaling eller betaling i myntmaskin. Kjør ikke i AutoPASS-feltet i disse uten at du har en AutoPASS-avtale. Da risikerer du tilleggsavgift.

I bompengeanlegg hvor det ikke er betjent bod finnes en knapp for "Utsatt betaling" på myntmaskinen. Da får du ut en faktura som du kan betale på etterskudd. Den må betales innen 14 dager.

Hvis du har fått en regning du ikke er enig i, må du først klage til bomselskapet. Dette anbefales å gjøre skriftlig. Dersom det ikke hjelper, kan du klage til Statens vegvesen. Husk at du i mellomtiden må betale det selskapet krever, men at du vil få tilbake pengene hvis det viser seg at du får medhold på klagen.

Tips en venn

Tips en venn om denne siden på epost
 
 

Mer info