Nuorodos
Peršokti į navigaciją
Peršokti į paiešką
Peršokti į turinį
Įjungti / išjungti versiją skaitymui
Praktiske opplysninger fra offentlige etater
Spausdinti

Ekteskap skal inngås frivillig

Kvinner og menn har samme rett til fritt å velge hvem de skal gifte seg med. Ekteskapet er bare gyldig hvis det er inngått etter egen fri vilje og med eget samtykke. Du må ha fylt 18 år før du kan gifte deg.

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt ved norsk lov, og krenker grunnleggende menneskerettigheter. Å tvinge noen til ekteskap kan straffes med fengsel inntil 6 år. Medvirkning straffes på samme måte.

Arrangert ekteskap er ikke forbudt etter norsk lov så lenge du frivillig har akseptert den ekteskapskandidaten som blir presentert, og gitt ditt samtykke til ekteskapet.

Hvis du har blitt tvunget til å gifte deg, kan ekteskapet annulleres eller du kan få direkte skilsmisse. Du har rett til 12 timer gratis juridisk hjelp hvis du har blitt utsatt for press eller tvang før du giftet deg.

Dersom du befinner deg i en vanskelig situasjon, trenger hjelp, råd og veiledning knyttet til tvangsekteskap, ta kontakt med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap på telefon 478 09 050, eller Røde Kors-telefonen 815 55 201. Andre aktuelle kan være Politiet, Barnevern, Krisesenter og JURK (Juridisk rådgivning for kvinner).

Dersom du er blitt tvunget til å inngå ekteskap eller står i fare for å bli utsatt for tvangsekteskap i utlandet, kan du be en norsk ambassade om hjelp og bistand.

Siūlyk draugui

Siųlyti draugui